" lang="nl" /> Open Joodse Huizen
SCHADUWKADE

OPEN JOODSE HUIZEN

Achtergrond en deelname

  meer->Mirjam Bolle en Betty van Essen aan het woord op een groot scherm in de kamer van Nieuwe Keizersgracht 22.

 

De kamer in het Open Huis zit helemaal vol. In totaal kwamen iets van 85 mensen luisteren en vragen stellen.

 
OPEN JOODSE HUIZEN

Posteractie in Amsterdam

In 2011 begonnen doordat iemand via de website www.joodsmonument.nl er achter kwam dat zijn huis joodse bewoners heeft gehad die in de oorlog zijn weggehaald en vermoord. 

Hij bedacht een plan en 'Joodse huizen' werden toen voorafgaand aan de Nationale Dodenherdenking op 4 mei zichtbaar gemaakt via een grote poster die begin mei via het Parool werd verspreid. De tekst was "Dit is een van de 21.662 huizen waar Joden woonden die in de Tweede Wereldoorlog werden vermoord". Op de achterzijde van de poster stonden alle 21.662 Amsterdamse adressen uit het digitale joodsmonument afgedrukt. Deze actie maakte veel los. Ook op de Nieuwe Keizersgracht.

Wij hebben in 2011 en ook in 2014 meegedaan met de Open Joodse Huizen. In 2011 op nr. 20 en 22 en in 2014 op nummer 22, waar een intensieve en mooie bijeenkomst gehouden is, waarbij via een skypeverbinding met Jeruzalem, twee vrouwen hun verhaal deels vertelden. Zij woonden of werkten in de oorlog op de Nieuwe Keizersgracht.
Klik hier om deze video (5 min.) te bekijken.

Ademloos hebben we naar hen geluisterd. Hier kunt u dat een beetje meebeleven. Uit Jeruzalem kregen een korte video van hen, hoe ze daar zaten te praten.

 

De actuele website van Open Joodse Huizen is via deze link te benaderen, en ook in 2015 zal dit project voortgezet worden.