" lang="nl" /> Verantwoording
SCHADUWKADE

HOE WETEN WE WIE WAAR WOONDE

tussen 1940-1945 meer->


KEUZES

en verschillen meer->


BRONNEN


Voor de geschiedenis van de Nieuwe Keizersgracht (e.o.) en exacte feiten is gebruik gemaakt van diverse bronnen. meer->
Foto's van "Servitengasse1938: Schlüssel gegen das Vergessen". Een initiatief in Wenen, waarbij de joodse bewoners op een indringende wijze zijn herdacht, zonder woorden, slechts de huissleutels met de namen van mensen eraan bevestigd.

 
HOE WETEN WE WIE WAAR WOONDE

Het onderzoek naar de bewoners van de Nieuwe Keizersgracht in de oorlog is bij de volgende archieven en websites gedaan. Steeds hebben we voor iedereen twee verschillende bronnen geprobeerd te vinden.

  •   Op het digitale joodsmonument.nl staan de namen van de meer dan 100.000 vermoorde en omgekomen Nederlandse joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Deze website is de bron van onze gegevens.
  •  Bij het Stads Archief van Amsterdam zijn naast de woonkaarten, ook gezins- of archiefkaarten onderzocht.
  •  Het Rode Kruis gaf toestemming om de gedigitaliseerde Joodse Raad Cartotheek te bestuderen. Daarop staan gegevens van alle Joden die geregistreerd zijn in 1941. Later is o.a. in Westerbork en na de oorlog door het Rode Kruis, informatie toegevoegd. Op deze archiefkaarten staan bijvoorbeeld vaak de gezinssamenstelling en een adres.
  • De website van de oorlogsgravenstichting gaf soms extra informatie.
  • Medewerkers van Westerbork en het Rode Kruis hebben onze gegevens met die van de daar gehanteerde databases gecheckt.

    We hebben geprobeerd zo zorgvuldig mogelijk alle informatie bij elkaar te halen. Helaas bestaat over veel gegevens geen 100% zekerheid. Mocht er een fout staan volgens u, laat het ons weten, dan proberen we deze zo goed mogelijk op te vangen.
    De naambordjes zijn vanaf februari 2013 in productie, aanpassingen later zijn natuurlijk mogelijk maar kosten o.a. tijd.