NIEUWE KEIZERSGRACHT 24
VERHALEN
De Plaquettes op nr. 24 meer->
Families Schmull en Käszmann meer->
FOTO'S

13 december 2009, de onthulling van plaquettes bij nr. 24.

Plaquettes aan de muur van Nieuwe Keizersgracht 24
" lang="nl" />
In dit pand woonden in ieder geval minimaal vier mensen die de oorlog niet hebben overleefd.
Marcus Kok
7 februari 1886 - Auschwitz, 11 december 1942 - 56 jaar
Julie Kok-Vleeshhouwer
7 juli 1887 - Auschwitz, 11 december 1942 - 55 jaar
Samuel Kok
26 december 1918 - Mauthausen, 22 januari 1943- 24 jaar
Jacques Kok
12 januari 1921 - Mauthausen, 26 augustus 1941 - 20 jaar
Eén kind dat nog thuis woonde heeft de oorlog overleefd.
Zie ook joodsmonument.nl
De Plaquettes op nr. 24
In augustus 2002 kwamen wij – Jacob Kohnstamm en Beatrijs Stemerding – op de Nieuwe Keizersgracht 24 wonen. Wij waren heel blij met ons nieuwe huis maar realiseerden ons ook dat er een grote schaduw over deze gracht hangt door de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Niet voor niets werden de ‘ Nieuwe Grachten’ tot aan WO2 de ‘Jodengrachten’ genoemd.
Er woonden heel veel Joodse mensen op de Nieuwe Keizersgracht waarvan het merendeel tijdens de oorlog naar kampen is gedeporteerd en daar is vermoord. Wij gingen er dan ook vanuit dat er een grote kans bestond dat dit ook in ons huis het geval was geweest en als dat zo zou blijken te zijn, wilden we de toenmalige Joodse bewoners herdenken door het plaatsen van een plaquette op ons huis.
Lees verder en download hier het verhaal.
Er is een boekje uitgebracht -Het Boekje van Betty- met de teksten van de toespraken –waaronder die van Betty zelf- die op de bijeenkomst zijn gehouden en met prachtige foto’s van Betty’s ouders en broers en van haar redders. U kunt het boekje hier downloaden als pdf. De Engelse versie is als pdf hier te downloaden.
Mocht u tekst en/of foto's elders willen publiceren, dan zouden we het waarderen om daar van te voren van op de hoogte te worden gesteld. Dat kan via het contactformulier van deze website.
Amsterdam, maart 2011.
Brief
In maart 2011 kregen we via de website een mail van Wim. E. die in de oorlog als pleegzoon van de (katholieke) familie Käszmann op nr. 24 2-hoog woonde.
Een citaat uit de brief: " Toen ik afgelopen zaterdag samen met mijn vrouw langs het pand Nwe.Keizersgracht 24 liep werd ik getroffen door b.g plaquette met de naam van Betty Kok.
Ik heb vanaf februari 1941 t/m augustus 1945 op dat adres bij mijn oom en tante (familie Käszmann) als pleegkind gewoond en Betty, maar vooral haar vader en moeder goed gekend.
Wijzelf woonden op de 2e verdieping en de familie Kok op het derde.
Op de eerste verdieping woonden de familie Schmull, vader, moeder, twee zoons en twee dochters die zoals later na de oorlog bleek, waren ondergedoken en zo aan deportatie zijn ontsnapt. Later is de hele familie naar Israel verhuisd.
Wijzelf waren rooms katholiek en hadden een goede band met beide families en ikzelf kwam als jochie van 10 t/m 14 jaar regelmatig bij hun over de vloer tot aan het moment dat de deportaties plaats vonden. [-]
Ik zie nog dat de moeder van Betty 's middags omstreeks 1 uur door de duitsers werd meegevoerd de overval wagen in, die voor de deur stond. Betty's vader was al enige dagen eerder opgepakt op straat.
Bij het zien van de plaquette kwam die herinnering weer boven. [-] Over het huis zelf kan ik nog zeggen dat het bordes met de stenen trap niet bestond, maar de voordeur iets naar binnen in de gevel stond waar ook het trappenhuis zich bevond.
Tot zover mijn informatie."
De familie Käszmann had twee dochters en we verzoeken de lezer van de website ons alstublieft te melden als u iets over hun dochters mocht weten. Wij zijn naar haar op zoek i.v.m. de geschiedenis van het pand en met name omdat zij een heel goede vriendin van Betty van Essen-Kok was, die heel graag meer informatie over haar zou krijgen.
We danken Wim E. dat hij ons heeft geschreven, dit breng een aantal personen in herinnering en maakt dat de geschiedenis wat tastbaarder wordt.
Zie ook bij nr. 26.