NIEUWE KEIZERSGRACHT 26
VERHALEN
Familie Pakter meer->
Familie Pakter2 meer->
FOTO'S

Isaac Pakter en Bluma Dobrysz Pakter-Lemberger

Simon, Sally en Levie, met ouders

Isaac Pakter en zijn eerste vrouw Tossi
" lang="nl" />
In dit pand woonden zeker zes personen die de oorlog niet hebben overleefd.
Isaac Bernard Pakter, lederhandelaar
27 maart 1898 - Sobibor, 2 juli 1943
Bluma Dobrysz Pakter-Lemberger
24 juni 1908 - Sobibor, 2 juli 1943
Sally Pakter
5 juli 1940 - Sobibor, 2 juli 1943
Levie Pakter
27 maart 1936 - Sobibor, 2 juli 1943
Simon Pakter
13 februari 1938 - Sobibor, 2 juli 1943
Anna Billet, dienstmeisje
24 april 1910 - Auschwitz, 30 september 1942
Zie ook joodsmonument.nl
Van deze site is de foto van het gezin overgenomen.
Brief
In maart 2011 kregen we via deze website informatie van de heer Wim E. die als pleegkind had gewoond op Nieuwe Keizersgracht 24' (zie ook aldaar). Hij zat tijdens de oorlog nog op de lagere school. Zijn naam zullen we hier niet noemen, maar hij was zo aardig om ons iets over zijn oorlogsherinneringen te vertellen.
De bewoners van nr. 26 was destijds de Familie Pakter. Wim is nooit bij ze binnen geweest, maar hij wist dat de heer Pakter, op straat is opgepakt en in de gevangenis aan de Amstelveenseweg in Amsterdam opgesloten werd. Zijn vrouw was vanaf toen alleen thuis met de kinderen en hij hoorde haar 's nachts hard huilen, door de muren heen. Hoeveel tijd er overheen ging totdat de mevrouw Pakter met haar kinderen tijdens de grote razzia van 26 mei 1943 is weggehaald, kan Wim niet met zekerheid zeggen. Maar dat waren eerder weken dan dagen.
Mevrouw Pakter, de kinderen en vele anderen van de Nieuwe Keizersgracht zijn waarschijnlijk via Westerbork naar Sobibor gebracht waar ze direct bij aankomst zijn vergast. De heer Pakter is op dezelfde dag vermoord. Of ze elkaar nog hebben kunnen zien, weten we niet.
Wim zag wel vaker dat mensen zelfs overdag uit de huizen gehaald werden. Eén detail van zijn verslag is dat dat ook wel tussen de middag gebeurde, (en meestal niet echt zachtzinnig) terwijl hij thuis aan het lunchen was. Zie ook bij nr. 24.
En om 2 uur zat Wim dan weer op school...
We weten inmiddels dat de familie Pakter hun woning huurde van het Brants Rushofje. En dat al snel nadat de heer Pakter was opgepakt een betalingsprobleem kwam. De regenten van het Hofje konden gelukkig compassie tonen.
Na enige tijd werd het huis verhuurd aan een familie Kuiper die er een pension dreef. Dat deden zij voorheen ook in Zandvoort, waarvandaan zij waren weggestuurd omdat daar aan de 'Atlantikwall' werd gebouwd, de verdedigings'muur' die liep vanaf Noorwegen tot aan Spanje.
Wim herinnert zich dat er veel huizen in de buurt leeg kwamen te staan en dat later ook op de gracht, mensen in die huizen geplaatst werden uit gebieden zoals Zandvoort en Amsterdam-Noord, waar men gedwongen weg moest.
Wim willen we bij deze erg bedanken voor zijn mail en later ook telefonische informatie want dit soort herinneringen maakt meer duidelijk over het dagelijkse leven in oorlogstijd.
Zie meer over razzia's in het centrum van Amsterdam op de website www.Zuidelijke Wandelweg. Op de pagina van die website naar beneden scrollen om te komen bij de datum 26 mei 1943.
Mails
In maart 2011 mailden enkele familieleden en bekenden van de familie Pakter nog meer informatie. Daaruit bleek dat de heer Pakter gescheiden was van zijn eerste (Duitse) vrouw, Tosca Freida-Rosanowsky in 1929. Zij trouwden in 1923.
Uit dit huwelijk werd één kind geboren, een meisje, in 1924.
Na de scheiding heeft zij bij de vader gewoond, of is ze op een gegeven moment bij hem komen wonen. Zij heeft de oorlog overleefd, door uiteindelijk onder te kunnen duiken van eind 1943 tot midden juli 1945 in Bantega bij De Lemmer. Voor die tijd werkte zij bij het NIZ, het Nieuw Israelitisch Ziekenhuis, aan de Nieuwe Keizersgracht. En bij de Joodse Invalide aan het Weesperplein. Met ongelooflijk geluk is ze diverse keren razzia's kunnen ontlopen.
Het tweede huwelijk van Isaac Pakter is in 1935 gesloten. Zie de foto's. Momenteel wordt aan de geschiedenis van de familie Pakter gewerkt en mogelijk kunnen we hierover in een later stadium meer publiceren op deze site.
Enkele dagen later was er meer mail: een neef van Isaac, Mendel Paktor (geschreven:Paktor en niet Pakter) woonde om de hoek, Hortusplantsoen 8, ook zijn familie werd omgebracht, één kind overleefde. Zie joodsmonument.
De verschillende schrijfwijzen van de familienaam zijn, zoals vaak gebeurde, te danken aan de handgeschreven Burgerlijke Stand waar ambtenaren het niet altijd zo nauw namen, om de juiste spelling consequent vol te houden.