" lang="nl" /> Verhalen-algemeen
SCHADUWKADE

Geroofde kleding

Over geroofde kleding in de oorlog:
Opgetekend uit de mond van een oud-bewoner van nummer 20.

"Op een dag was er een geweldig lawaai op de gracht. Mijn vader keek uit het raam en er kwamen allemaal bakfietsen voorbij met balen kleding die bij elkaar gehouden werden d.m.v. lakens.
Wat veroorzaakte nou dat lawaai?

Andere mensen die die kleding wilden hebben, probeerden zo'n kar te plunderen. Vaak waren het meerdere mensen of echtparen (waarschijnlijk NSBers) die voor die kleding in aanmerking kwamen.

Om dat plunderen te voorkomen ging de echtgenoot of de tweede man boven op de baal kleding zitten. Maar dat werkte niet en aan alle kanten verwensingen roepend werd de kleding onder het zitvlak van de mensen uitgetrokken. Om de toestand weer rustig te krijgen begonnen de Duitsers te schieten.
M'n vader en ik keken uit het raam van de eerste verdieping en zagen dit gebeuren. Ons werd gesommeerd ons hoofd naar binnen te trekken. Wat we deden met een geweer op ons gericht.
Die kleding lag opgeslagen op nr 52. dat is een huis met twee treedjes naar beneden.
Tot zover dit verhaal.
 
Het tweede verhaal gaat over Duitse legerwagens die op een dag op de gracht werden geparkeerd, aan de huizenkant richting Amstel. Een of twee wagens.

De bemanning was weg maar er stond een wacht. Als wij als kinderen langs die wagens liepen gaf die wacht ons snoep, wat in de wagens opgeslagen was. Waarschijnlijk in beslag genomen. Dat maakte grote indruk op mij destijds. Wij liepen er later nog een tweede keer langs. Mijn ouders vonden het maar een eng verhaal. Hoewel dit natuurlijk een man was die uit het goede hout gesneden was."