" lang="nl" /> Het Doel
SCHADUWKADE

HET DOEL

Symbool voor veel meer meer->Elke stip staat voor 10 joden. Zo werd in 1941, op last van de bezetter, in elke gemeente in kaart gebracht waar Joden woonden. Dit is de kaart van Amsterdam, de Nieuwe Keizersgracht ligt in een van de donkere stippenmassa's.

 
HET DOEL


Alle 200 slachtoffers op de Nieuwe Keizersgracht waren Joden. Zij werden in de oorlog massaal vervolgd door de Duitsers en de Nederlandse handlangers. Waarom? Alleen omdat zij Joden waren.
Dat lijkt onvoorstelbaar, maar op dit korte stukje gracht tussen Amstel en Weesperstraat kun je het als het ware voor je zien. Bijna huis-aan-huis zijn hier mensen weggehaald om elders te worden vermoord.

De Schaduwkade van de Nieuwe Keizersgracht staat ook voor al die andere straten in Nederland waar hetzelfde is gebeurd. 198 slachtoffers, dat is ongrijpbaar, abstract en koud. Maar op de kade staat elke naam niet alleen voor een mens van vlees en bloed, maar voor vele lotgenoten.

Waarom juist hier?
Dat is deels toeval. Een concrete aanleiding (zie Ontstaan) bracht bewoners van de gracht bij elkaar. We leerden elkaar kennen en besloten gezamenlijk tot een eerste bespreking die tot dit initiatief leidde.

Als een van de weinige grachten in Amsterdam is op de Nieuwe Keizersgracht één kant bijna helemaal leeg. Geen geparkeerde auto's, alleen een brede stoep. Dat biedt volop uitzicht op de huizen aan de bewoonde overkant. En, niet onbelangrijk, de huidige bewoners worden niet dagelijks met de teksten geconfronteerd.

In één oogopslag kun je vanaf de Schaduwkade de hele gracht overzien. Loop je langs de naambordjes van de slachtoffers op de kade, dan loop je in enkele minuten langs al hun woonhuizen aan de overkant.