Joods Monument

Het Joods Monument maakt net zoals op de Schaduwkade zichtbaar dat joodse slachtoffers van de vervolgingen gewoon mensen en buren waren. Ook dit verhaal maakt dat zo schokkend duidelijk.

De namen van Joods Monument en die van het Holocaust Namenmonument komen uit de NDVS (Nationale Database van Slachtoffers). Het is de meest uitgebreide database waarin alle basisgegevens van vervolgingsslachtoffers zijn samengebracht. Dagelijks komen aanvullingen en aanpassingen en worden foto’s aangebracht door families. Op de website van joodsmonument worden in feite levens ingevuld en verhalen genoteerd over individuen en families zodat er een beeld ontstaat van voor de oorlog. Wat deden de mensen, wat gebeurde er in families etc. Nog steeds komen er nieuwe verhalen. In feite is het een levend monument en uniek in de wereld. De database wordt gezamenlijk beheerd en onderhouden door het Joods Museum en het Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Meewerken aan het monument

U kunt zelf ook meewerken aan het digitale monument, door foto’s te plaatsen van slachtoffers waarvan u nog foto’s heeft of waarover u verhalen weet. Daarmee wordt deze website een krachtig monument waar niet alleen namen genoemd worden, maar waarop eigenlijk het leven van voor de oorlog voor een deel zichtbaar wordt gemaakt.

U kunt altijd contact zoeken met de redactie van deze website, die u kunnen helpen met plaatsen van foto’s en verhalen.

Scroll naar boven