De Joodsche Raad

14 maart 2016, eind van de middag staat een kleine groep van buurtbewoners voor het voormalige hoofdkantoor van de Joodsche Raad. Gezamenlijk hebben zij een tekst aan de muur van dit pand opgehangen. Deze tekst, is in nauwe samenspraak met prof. Evelien Gans geschreven en geeft kort de ingewikkelde positie van de Joodsche Raad aan. Een lang gekoesterde wens is nu ingelost: een markering van dit buitengewoon belangrijke pand tijdens de jodenvervolging in de bezettingstijd.

Hoofdkantoor van de Joodsche Raad. Nwe Keizersgracht 58 1941-1943
Hoofdkantoor van de Joodsche Raad

Nieuwe Keizersgracht 58

Van 1941-1943 bevond zich op dit adres het Voormalig Hoofdkantoor van de Joodsche Raad. Dit gebouw heeft een enorme impact gehad tijdens de oorlog op de joodse bevolking van Amsterdam en later van heel Nederland. Tot op heden zijn er mensen die er niet graag langslopen. Mensen die, sinds ze zich hier moesten vervoegen om stempels te halen, werk te vinden, documenten te krijgen enz. de gracht liever mijden. Het was in die oorlogstijd dat van hier uit berichten van de bezetter werden doorgegeven en artikelen werden gepubliceerd over waar de joodse bevolking zich aan had te houden, in opdracht van de bezetter. Dat gebeurde via het joodsch Weekblad.

In opdracht van de bezetter, dat zijn woorden die in alle bezette landen van Europa zijn gebruikt door alle Joodsche Raden, die vanwege de afschuwelijk opdrachten, terecht of onterecht, ook aan de boodschapper werden verweten. Een paar kleine voorbeelden van de informatie die gegeven en geregeld moest worden ziet u hier, uit het Joodsch Weekblad, uitgegeven onder auspiciën van de Joodsche Raad.

Hoofdkantoor geopend
Hoofdkantoor geopend

Het Joodsche Weekblad

De Joodsche Raad verspreide wekelijks een krant waarop joods Nederland zich moest abonneren. Naast het publiceren van maatregelen van de bezetter, stond de krant vol met advertenties, verhalen en nieuws uit de joodse gemeenschap. Aanbiedingen voor producten voor de deportatie: rugzakken, broodzakken etc.

Het leven ging door

Lessen, diensten, verlovingen, huwelijken, het leven ging door. Ook in 1943..
Huishoudelijke voorlichting, handvaardigheid.. terwijl het merendeel van de joodse meisjes en vrouwen al is weggehaald. Achteraf gezien vreselijk dat dit soort hoopvol aanbod van cursussen werd gegeven. Maar, het niet verliezen van hoop, het zinvol bezig zijn, is een dagelijke noodzaak, zeker in die tijd.

Het leven gaat door ..
Het leven gaat door ..

Deze pagina uit december 1942 geeft een beeld van een dynamische gemeenschap waar hulpen in de huishouding, verpleegsters en cursussen worden gezocht en aangeboden. In september 1943 zal de laatste editie verschijnen.

Advertentiepagina uit 1943
Advertentiepagina uit 1943

De Aspirine

Bayer was vlak voor en tot in de oorlog in det pand gevestigd. Als je vanaf de Weesperstraat de Nieuwe Keizersgracht opliep, was er een enorme aspirine op nr. 58 zichtbaar.

Bayer
Bayer, met toestemming van de Beeldbank van Amsterdam

Op het balkon, boven de hoofdingang is duidelijk zichtbaar Bayer geschreven en is die asperine vaag zichtbaar.

Zie bord naast de voordeur
Zie bord naast de voordeur
Scroll naar boven