Onthulling van De Schaduwkade

Op de Nieuwe Keizersgracht tussen de Amstel en de Weesperstraat
Tegenover de huizen, dus ‘aan de overkant van het water’, vindt u De Schaduwkade. Onthuld op 26 mei 2013.
Het grote maar tegelijk bescheiden monument.

Het momument wordt zichtbaar

Langzaam varen twee boten van elkaar weg uit het midden van de Kade, terwijl de aanwezigen de witte doek optillen en in de boten het doek laten zakken. De naambordjes zijn zichtbaar en het monument is onthuld.

Programma

Jacob Kohnstamm is de ceremonie-meester bij de onthulling. Een plechtig moment voor alle betrokkenen. Na drie jaar werken aan de ontwikkeling van dit monument, is het uur U daar. Namens de initiatiefnemers sprak Suzanne Pereira over de voorgeschiedenis en de aanpak en de medewerking van buurtgenoten. Ook een hartelijk dankwoord voor alle samenwerking met velen, waaronder de Gemeente Amsterdam.

Betty Van Essen-Kok, sprak als enige overlevende van haar familie. Zij woonde met haar ouders en twee broers op de Nieuwe Keizersgracht 24. Haar woorden komen luid en duidelijk over. Dat is terug te beluisteren en te bekijken met de video hierboven. Carolien Gehrels, destijds loco-burgemeester van Amsterdam, sprak namens de gemeente Amsterdam en onthulde de kade.

Sacha van Ravenswade zingt en reciteert Jizkor en Kaddiesj, gebeden waarmee de doden worden herdacht. Zijn volle krachtige stem ontroert en past bij de ceremonie van de onthulling. Hierna wordt de kade onthuld, door het witte doek, meter voor meter aan de langsvarende bootjes over te dragen. Op de video is dit heel mooi te zien en te horen.

De huizen

In de winter vallen de schaduwen van de huizen op de kade. Met het neerleggen van de namen van alle slachtoffers, is het een mooie rustige plek om stil te staan, om te overdenken wat er gebeurde met de mensen die destijds hier woonden. Om zo nooit te vergeten. Onthuld, precies 70 jaar na een van de grootste razzia’s in het centrum van Amsterdam, ook van deze gracht zijn er veel bewoners meegenomen, om nooit terug te komen.

Vandaag

Op de beide bruggen aan de uiteinden van de gracht staat dit informatiebord. Het geeft een duidelijke aanwijzing waar het monument te vinden is. Eigenlijk zie je het pas, als je er vlak langs loopt, de bescheiden bordjes zijn veelzeggend en houden de aandacht vast.
Sinds 2013 zien en herdenken tientallen mensen per dag de slachtoffers van het nazisme, elke dag. Weer of geen weer.

De onthulling werd mede gedocumenteerd door Yolanda en Amsterdam.

Scroll naar boven