Herdenking 2024

Donkere wolken pakten zich rond zes uur samen, de buienradar gaf alarmerende beelden af, waarbij het hoogtepunt van de buien en mogelijk hagel om 20.00 uur voorspeld werd. 

Er staan grote paraplu’s klaar om Rob Chajes, die op zijn saxofoon zal spelen en de spreker, Amos Gomes de Mesquita droog te houden. Bezoekers namen hun eigen regenschermen mee.

We blijken een engeltje op onze schouders te hebben want van kwart voor acht tot kwart over acht blijft het vrijwel droog en is ook de wind bijna weg. Er zijn wat minder mensen dan vorig jaar maar gezien de omstandigheden is het toch nog een behoorlijk grote groep. De Schaduwkade bleek voor enkelingen een goed alternatief voor de Dam waar vanwege mogelijke demonstranten beperkingen zijn ingesteld. Van verstoringen was gelukkig geen sprake.

Job speelde ingetogen en zeer stemmige muziek waardoor een mooie sfeer vanaf half acht over de kade daalt. Daarna spreekt Amos Gomes de Mesquita. De tekst van zijn toespraak is hier te lezen. Hij is de kleinzoon van degene die de toenmalige bewoonster van nr 24 2 hoog, als enige van het gezin van Essen, heeft kunnen laten onderduiken. Haar leven is daardoor is gespaard.
Hierna was een ontroerde stilte van twee minuten.
De prachtige rozen, die ieder daarna uit het hek kon nemen om bij een naamplaatje neer te leggen, zijn een betekenisvolle ceremonie. Een deel van de deelnemers aan de herdenking heeft hierna in Dignita/de Hoftuin nog wat gedronken en nagepraat wat elk jaar toch weer een mooi einde aan de hele ceremonie geeft.

Het mag ook wel eens genoemd worden dat de bloemen al jaren met behulp van de bloemist Wil Schlesinger naar de Schaduwkade komen. Het zijn heel mooie sterke rozen en de dagen na de herdenking trekken ze opvallend veel aandacht van wandelaars die daardoor dit monument gaan zien en leren kennen. 

Twee fotografen, Ro Achterberg en Lise Kromhout maakten onder moeilijke omstandigheden deze foto’s. Video’s van de herdenking zijn van Jaël Christern en Egbert Westeneng.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven