Direct nadat er op de muur van huisnummer 24, drie plaquettes zijn geplaatst op 13 december 2009, ter nagedachtenis van de familie Kok, is het initiatief gaan groeien om ook de andere bijna 200 toen ons veelal onbekende, joodse slachtoffers van de gracht niet te vergeten. Dat kwam mede door de indrukwekkende manier waarop de overlevende dochter van de familie haar geschiedenis uitdroeg.
De meeste buren keken na de plechtigheid op de website www.joodsmonument.nl om te zien of er iemand en wie dan, uit hun eigen huis was weggehaald. Dat maakte zo’n indruk dat begin 2010 een initiatiefgroep ontstond, die het idee ontwikkelden tot wat de Schaduwkade zou worden. Een kerngroep van 12 buren heeft daarvoor intensief samengewerkt om dit monument te ontwikkelen en de onthulling vond plaats op 26 mei 2013.
En nu zorgt deze groep jaarlijks voor de herdenking op 4 mei, ’s avonds.

Drie jaar
Deze tijd was nodig om dit emotioneel beladen en arbeidsintensieve proces te doorlopen.
De website joodsmonument.nl bevatte de basisinformatie over de slachtoffers. Die werd aangevuld met informatie van woonkaarten en archiefkaarten uit het Amsterdams Stadsarchief. De vele vergaderingen waarbij ieder zich moest zien te verhouden tot deze droevige en afschuwelijke geschiedenis waren beladen en altijd intensief. En goed bezocht.
Draagvlak
In 2011 is een avond georganiseerd met de bewoners uit de directe omgeving van de Nieuwe Keizersgracht, om het draagvlak te kunnen peilen voor het initiatief. Het werd een druk bezochte avond, met als uitkomst brede steun en de start van de inzamelingsaktie. Ieder die wilde, kon vanaf toen een bordje met een naam en de geboorte-en sterfgegevens van een persoon sponsoren. Na die avond was duidelijk dat velen een bijdrage zouden gaan geven om het monument te kunnen realiseren.
De eerste informatiebrochure (PDF)

Keuze voor naambordjes
Elke stap die we maakten om de vorm en plaats van het monument te vinden, werd intensief onderzocht, van kosten tot uitvoering en materiaal. We startten met het idee om symbooltjes op elk huis te hangen, waaraan te zien zou zijn hoeveel mensen waren weggehaald. Stolpersteine neerleggen? Plaquettes op de huizen?
En toen iemand het idee kreeg om de overkant van de gracht te benutten, kwam er een stroomversnelling. Tegenover onze huizen was de kade ten behoeve van de Hermitage autovrij gemaakt. Dat paste perfect bij onze ideeën. De koppeling tussen de namen en huisnummers bleek een heel mooie manier om het leven en de dood te verenigen.

Een stichting
Om het werk en de financiële zaken in goede banen te leiden is in 2011 de Stichting Schaduwkade opgericht. De hechte initiatiefnemersgroep werd noodzakelijk enigszins geformaliseerd om zo het benodigde geld te kunnen inzamelen en beheren.
Voor alle medewerking die we kregen van nabestaanden, buren, de gemeentelijk diensten en ambtenaren, het Joods Historisch Museum en fondsen en anderen, zijn we zeer erkentelijk.

Steun ons
Het monument is gerealiseerd, maar de komende jaren zullen onderhoudskosten en mogelijk onvoorziene kosten komen, dus een kleine bijdrage blijft welkom.