Open Joodse Huizen

Open Joodse Huizen

Open Joodse Huizen | Huizen van Verzet is een jaarlijks terugkerend programma van sprekende herdenkingen. Vertellers, bezoekers en bewoners delen verhalen in huizen waar Joden of verzetslieden woonden en werkten voor, tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog.

2023

Het uitgebreide programma 2023 vindt u op deze pagina, scroll naar beneden.
Let op: Volgend jaar is deze tekst ongeldig. Beter neem je zelf iets op over OJH.

2016

Opname gemaakt tijdens de Open Joodse Huizen in 2016 Dode link

Op de Nieuwe Keizersgracht werd het voormalige woonhuis van Betty opengesteld. Zij is uit Jeruzalem gekomen om hier haar verhaal te doen. Klik op de groene tekst hierboven.

‘Open Joodse Huizen’ is een programma van kleinschalige, particuliere herdenkingsbijeenkomsten, waarin herinneringen aan gebeurtenissen en mensen worden opgehaald. ‘Joodse Huizen’ zijn de huizen waaruit joodse bewoners werden gedeporteerd. Elk jaar zijn er in veel plaatsen in Nederland tientallen mensen die hun huis openstellen.

In 2015 gebeurde dat ook op de Nieuwe Keizersgracht 24. In de oorlog woonde Betty van Essen op dit adres, 2e verdieping. De destijds 17-jarige Betty Kok vertelde over haar leven toen en na de oorlog. In 2014 deed ze dat samen met Mirjam Bolle nog via skype vanuit Jeruzalem, in 2016 in eigen persoon in haar voormalge woonhuis.

Zie voor alle informatie de website van Open Joodse Huizen.

Betty van Essen-Kok en Mirjam Bolle vertellen over het leven voor en in de oorlog

2014

Open Joodse Huizen 2014 was speciaal voor ons, omdat er een speciale bijeenkomst in Jeruzalem was georganiseerd waar Betty Kok en Mirjam Bolle, beide gelieerd aan de Nieuwe Keizersgracht, op verschillende manieren, met ons spraken over de oorlogsjaren.

Skypen met Jeruzalem

Het was een prachtige bijeenkomst waarbij de vrouwen met veel emotie en ook humor, ons vertelden over hun levens voor, tijdens en na de oorlog. Het is de moeite waard onderstaande video met opnamen hiervan te bekijken.

Scroll naar boven